Asociácia volejbalových rozhodcov, Slovensko


DiskusiaVýklad pravidielPrešľapy pri Podaní a stredovej čiary ihriska

Juraj Čičák pred 9 rokmi

 Juraj Čičák
Prešľapy pri Podaní a stredovej čiary ihriska

Dobrý deň

amatérskych stretnutiach sú vždy spory :

Kedy je prešľap pri servise:

1)Ja si myslím alebo o čom hovoria pravidlá ak som si ich správne vyložil : Chybou pri servise prešľap : Nie je sa ak je nadhodenie za čiarou a úder servisu je už v ihrisku tak je to správne a je jedno či ide o servis z miesta alebo z výskoku.

Veľa ľudí hovorí že je dvôležité kde je úder a úder v ihrisku je chybou??? Podľa mňa nie .
Bod 1) správne je?????

A ešte prešľapu stredovej čiary?

Je to zvláštné niekedy sa odpískajú niekedy nie .

Pravidlo hovorí o ťažisku päta? Alebo až keď by prešľap ovplyvnil prípadne obmedzil súperovi pohyb .

Alebo každý aj milimetrový , vychádzam vždy s toho že úslie je tento šport z rýchliť a prešľapy ale aj si myslím že je dvôležité kde je lopta pokiaľ by to dochádzalo pri blokoch, ale pri doskoch to nehrá rolu ani ak by šlo o výskok pokiaľ sa hráč pri bloku technicky správne odrazí ,tak nieje možné aby odraz pri bloku bol za stredovou čiarou . Ale pri odohratí v prednej časti ihriska zóne 2,3,a 4. obojruč so spodu alebo z vrchu tak áno je to chybou pokiaľ sa uskutoční pri vyberaní lopty tesne za sitom že hráč je tak pod loptou že nohou spraví prešľap ????? No neviem ????????

Odpovedať

boris kovac pred 9 rokmi

 boris kovac

takze poporiadku zacneme podanim. pravidlo uvadza toto:

12.4 VÝKON PODANIA (obr. 11/10) 12.4.1 Do lopty sa musí udrieť jednou rukou, alebo ktoroukoľvek časťou paže po tom, čo bola nadhodená do vzduchu alebo pustená z ruky (rúk). 12.4.2 Povolené je iba jedno nadhodenie alebo pustenie lopty. Driblovanie alebo pohyby lopty v rukách sú povolené. 12.4.3 V momente úderu do lopty pri podaní alebo odrazu pre podanie vo výskoku sa podávajúci hráč nesmie dotýkať ihriska (vrátane zadnej čiary) ani plochy mimo zóny podania. (1.4.2, 27.2.1.4, obr. 11/22, obr. 12/4) Po údere smie došliapnuť alebo doskočiť mimo zóny podania alebo do ihriska. 12.4.4 Podávajúci hráč musí udrieť do lopty počas 8 sekúnd po zapísknutí prvého rozhodcu. (12.3, obr. 11/11) 12.4.5 Podanie vykonané pred zapísknutím rozhodcu sa ru ší a opakuje sa. (12.3, obr. 11/11)

tymto rozumieme podla pravidla 12.4.3. ze ak sa odrazis v zone podania co znamena za zadnou ciarou a medzi pomyslenymi predlzeniami bocnych ciar vo vyskoku udries do lopty je jedno ci mimo ihriska alebo nad ihriskom a dopadnes do ihriska alebo mimo ihriska zboku je podanie prevedene spravne. vsetky ine moznosti su chyba podania. v tomto pravidle je presne napisane ze v momente uderu do lopty. v zasade ide o to kde sa posledny krat dotykali nohy palubovky.

preslap na stredovej ciare: zacneme zas pravidlom:

11.2 PRENIKANIE POD SIEŤOU 11.2.1 Do súperovho priestoru pod sieťou je dovolené preniknúť s podmienkou, že hráč nebude prekážať súperovi v hre. 11.2.2 Prenikanie do súperovho poľa za stredovú čiaru: (1.3.3, 11.2.2.1, obr. 11/22) 11.2.2.1 Dotknúť sa súperovho poľa za stredovou čiarou chodidlom (chodidlami) je dovolené s podmienkou, že časť prenikajú ceho chodidla (chodidiel) zostáva v kontakte alebo je nad stredovou čiarou. (1.3.3, obr. 11/22) 11.2.2.2 Dotknúť sa súperovho poľa ktoroukoľvek inou časťou tela nad chodidlom je povolené s podmienkou, že to neprekáža súperovi v hre. (1.3.3, 11.2.2.1, obr. 11/22) 11.2.3 Hráč môže vstúpiť do súperovho poľa, ak je lopta mimo hry. (8.2) 11.2.4 Hráči môžu preniknúť do súperovej voľnej zóny s podmienkou, že mu nebudú prekážať v hre.

takze zjednodusene povedane by to bolo takto: preslap na stredovej ciare sa priamo odvija od dotyku a priemetu nohy na zemi. napriklad kludne mozes padnut do superovho pola ak mu vsak nebranis v hre a nohy mas na svojej polovici tak je to v poriadku. ale ak preslapnes celou nohou do superovho pola tak je preslap. avsak ak stojis na spicke a priemet nohy je este nad stredovou ciarou tak preslap nie je. ak vsak preniknes do superovho pola pod sietou tak ze mas nohy na ciare ale kolena zasahuju do superovho pola a branilo by to superovi v hre tak potom je to odpiskane a signalizovane ako preslap pod sietov. ale v pravidlach je to vysvetlenie ako chyba hraca pri sieti. 11.4.2 Hráč preniknutím do súperovho priestoru pod sieťou prekáža súperovi v hre. (11.2.1)

dufam ze som aspon trosku pomohol.

Odpovedať

juraj čičák pred 9 rokmi

 juraj čičák

Tak určite áno ďakujem

Odpovedať

Odpoveď zrušiť odpoveď



Môžete použiť Texy! syntax. HTML značky nie sú povolené. Príklad povolenej syntaxe: "text odkazu":odkaz, **tučno**, *kurzíva*, `code`. Vaše IP adresa bude zaznamenaná.


Hlavné menu: