Asociácia volejbalových rozhodcov, Slovensko


DiskusiaRiešené situácieZápas Nitra-Košíce

Radoslav Novák pred 8 rokmi

 Radoslav Novák
Zápas Nitra-Košíce

Zdravím priaznivcov volejbalu, chcel by som sa opýtať a zároveň aj vyjadriť k nedeľňajšiemu zápasu NR-KE, kde som bol priamym svedkom tohto scifi zápasu. 1.Ako je možné, že takýto zápas rozhoduje „mladík“ bez skúsenosti, prestrašený, ktorý nezvládol ani jednu spornú situáciu? kvantum chýb a neistôt… 2. Nieje to prvý zápas v Nitre kedy hralo tam aj iné družstvo, že p. Sarka urobil zo zápasu peklo a plus bonus tento krát pred hľadiskom, trénermi a technickým štábom, hráčom Košíc povedal, že sa môže prezliecť a že ich počká vonku? Je toto adekvátne správanie rozhodcu? Netvrdím, že „východiari“ zvládli tento moment v súlade s kódexom, ale takto by sa rozhodcovia správať nemali. 3. Nieje to po prvý krát kedy záznam zápasu z Nitry je neúplný resp. sa nedá pozrieť… Je to vážne náhoda? … Tak ako môžme byť pyšní na našich rozhodcov, ktorí nám robia vynikajúce meno v zahraničí, tak sa môžme hanbiť za tých domácich. Z môjho pohľadu mi to pripadalo ako keby sa báli niečo negatívne odpískať reprezentantom, pokiaľ viem oni sú tiež ľudia zo svalov a kostí… Či je to strach? rešpekt? Každopádne tieto situácie by nemali ostať bez povšimnutia, kedže to už nieje po prvý krát. Týmto som nechcel nikoho uraziť, ale v nedeľu táto dvojka úplne zlyhala. S pozdravom

Odpovedať

Igor Porvazník pred 8 rokmi

Igor Porvazník

Milý Radoslav (verím, že si môžme tykať, v športe to tak chodí). Rád by som Ti odpovedal aspoň čiastočne na Tvoje otázky.

  1. Mladík (ako ho Ty nazývaš) Lukáš Královič má už za sebou úspešne zvládnuté Medzinárodné školenie kandidátov medzinárodných rozhodcov, na ktorom, len tak mimochodom patril k najlepším s hodnotením výborný ako z teoretickej, tak i praktickej časti. Takže nie je to rozhodca bez skúseností, práve naopak, je to jeden z najperspektívnejších rozhodcov novej nastupujúcej generácie.
  2. Doteraz sme od žiadneho klubu neobdržali žiadnu oficiálnu sťažnosť podloženú faktami na kolegu Miroslava Sarku, takže neviem, o čo môžem oprieť tvrdenie že robí zo zápasov peklo.O tom, čo sa dialo po zápase medzi ním a hráčmi, či realizačným tímom Košíc taktiež nemáme oficiálnu informáciu. Každopádne každý rozhodca si musí zachovať svoju úroveň, určité „dekórum“ bez oohľadu na správanie hráčov, ktoré tiež mnohokrát skĺzne na úroveň tretej cenovej skupiny, čo napokon aj Ty sám naznačuješ. Je tu stále možnosť napísať poznámku do zápisu, prípadne napísať list na riadiacu zložku, ktorá toto správanie vyrieši na Disciplinárnej komisie bez toho, aby sme si museli vyzliekať dresy a vybavovať si to osobne. Ja osobne by som určite radšej využil túto možnosť.
  3. K prenosom z Nitry sa Ti naozaj neviem vyjadriť. Túto otázku musíš zrejme smerovať na tvcom.
Odpovedať

Miroslava Královičová pred 8 rokmi

 Miroslava Královičová

Dobrý deň,

nedá mi aby som nezareagovala na vyjadrenia p.Nováka. Som mama toto „mladíka“ bez skúseností. Na tom zápase som bola aj ja. Mne je jedno, či vyhrala Nitra alebo Košice – nech vyhrá lepší. Nechcem sa vyjadriť k správnosti pískania rozhodcov v tomto zápase -na to sú iní, aby to posúdili, ale správanie, ktoré predviedol pred divákmi tréner Košíc nepatrí ani do 4 cenovej skupiny. Počas celého zápasu tam chodil ako „tiger v klietke“ a v momente kedy začali Košice prehrávať začal tam najedovaný vyskakovať s oboma nohami, ako malé trucovité decko, čo nedostalo svoje lízatko. Pozerali sme sa neveriacky naňho, že čo to tam ten stvára-ako sa chová.Po odpískaní ťaháku (neviem, či bol alebo nebol) začal sa tréner Košíc chovať ako zmyslov zbavený (prepáčte za výraz, ale inak to neviem pomenovať). Začal tam nadávať a rozkopávať stoličky a hádzať veci po zemi. „Mladíkovi“ stále niečo najedovane hovoriť a išiel za ním do ihriska a napriek tomu, že mu ten „mladík“ ukazoval, že má ísť dolu z ihriska stále tam bol a jedoval sa a niečo rozzúrene „mladíkovi“ vysvetľoval. No neviem, či je toto normálne správanie jedného dospelého trénera a aký vzor správania dáva tomu „mladíkovi“ a ostatným mladíkom. Po zápase išiel zaniesť mladík hráčom dajaké papiere a až do hľadiska bolo počuť ako mu oplzlo hráči nadávali. Nechcem zastávať „mladíka“ ale na tohto „mladíka“ napriek tomu, ako to dopadlo, som bola v ten večer veľmi hrdá, že to zvládol s chladnou hlavou, nepodľahol hnevu a oplznostiam, čo sa nedá povedať o trénerovi Košíc. Ak takýto tréneri majú byť vzorom našich mladíkov, tak sa nečudujme, že na ihriskách je čoraz viac vulgarizmov a hádok. A redaktorke televízie, ktorá hneď po zápase nabehla iba za trénerom Košíc stačila senzácia – jej vôbec nezáležalo na pravde. Beriem to, že vždy je niekto nahnevaný na rozhodcu, ale aj rozhodcovia sú ľudia a tiež sú hranice, čo si k nim hráči a tréneri môžu dovoliť aj keď sa jedná o „neskúsených mladíkov“. A v tomto zápase tréner Košíc prekročil všetky medze slušnosti. Prepáč Lukáš, viem, že sa budeš hnevať, že som toto poslala, ale nedalo mi, aby som nenapísala, ako to vyznelo z pohľadu diváka, ktorému bolo úplne jedno, či vyhrá Nitra alebo Košice.

Odpovedať

Odpoveď zrušiť odpoveď



Môžete použiť Texy! syntax. HTML značky nie sú povolené. Príklad povolenej syntaxe: "text odkazu":odkaz, **tučno**, *kurzíva*, `code`. Vaše IP adresa bude zaznamenaná.

Lukáš pred 8 rokmi

 Lukáš

Lukáš Královič sa pri odchode z haly otočil smerom k hráčom Košíc a s úškrnom na tvári im ukázal gesto, ktoré patrí do tretej cenovej.

Odpovedať

Hlavné menu: